Sennedžem (TT 1) – Osiris

>> pátek 4. června 2010

Ojedinělé zobrazení Osirida, Sennedžemova hrobka (TT 1),
Dér el-Medína, 19. dynastie (fotografie z r. 2003).

Uvádíme zde že je to „ojedinělá“ malba a to z důvodu, že je Osiris obvykle zobrazován v sedě na svém trůnu. Je zobrazen v bílém plášti, s typickým zeleným obličejem, falešným zahnutým vousem, s korunou atef, a v rukou drží symboly své moci (také královské moci): důtky – nekhakha (vlevo) a žezlo – heka (vpravo). Po stranách jsou dvě  Horova oka (vedžat), jenž jsou v tomto případě symboly vzkříšení. Dále po stranách jsou dva symboly imiut, které popíšeme na jiném místě...

Sennadžem – Služebník ve Místě Pravdy (Set Maat) – (syn Khabekhnet a Tahennu) byl královský umělec a řemeslník. Pracoval na dekoracích okolních královských hrobek. Žil během vlády faraonů Sethiho I. a Ramesse II. Hrobka byla objevena r. 1886, a dostala označení "Hrobka č. 1". Je to hrobka především rodinná, a kromě Sennedžema zde byla pohřbena i jeho manželka Iy-neferti (Iyneferti). Hrobka je umístěna nad vesnici Dér el-Medína.

Významný francouzský egyptolog Bernard Bruyère (spolu s Masperem byl u objevu hrobky) se o hrobce zmiňuje jako o nejhezčí šlechtické hrobce, která obsahuje čtyři typické komponenty:
1. nádvoří - vstupní místnost
2. kaple - přístupná pro živé
3. šachtu (obvykle pro vstup nebo dopravení sarkofágu)
4. pohřební komoru

0 komentářů:

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW