Anubis – Chrám Ramesse III. – Medínit Habu

>> středa 12. května 2010

Anubis, reléf v chrámu Ramesse III., Medínit Habu, 20. dynastie.
Tento významný staroegyptský bůh je zde zobrazen tradičně s hlavou šakala, v rukou drží žezlo nebo hůl was a symbol života anch. V posvátných textech vystupuje jako průvodce duší zemřelých v podsvětním světě, jako například v "Egyptské knize mrtvých", kde přivádí duši zemřelého před tzv. Osiridův soud. Kromě této funkce, je v spojení s mumifikaci, neboť dle mytologického příběhu byl Anubis tím, kdo mumifiloval a balzamoval tělo boha Osirida...

Je zapotřebí se zmínit i o negativistickém přístupu k tomuto bohu. Existuje totiž tisíce a tisíce "obludných" obrázků a ilustrací zobrazujících Anubise jako monstra, jenž je spíše ničitelem, než je jeho skutečná role, ochránce duší. Nemalý příspěvek k tomuto přidál i Hollywood se svoji produkcí.

Read more...

Abydos – Sethi I.

Sethi I., reliéf, detail, 19. dynastie, Abydos - foto 2003
V této scéně faraon Sethi I. přináší jako obětní dar náhrdelník ve tvaru límce, jenž Egypťané nazývali Usekh (eg. wsh). 

Usekh je oblíbená ozdoba staroegyptské šlechty, od významných hodnostářů až po samotné faraony. Kromě dekorativní funkce, tento "šperk" plnil i funkci amuletu. Nachází se na četných reliéfech, malbách, a také tyto šperky byly nalezeny v hrobkách, kde byly součástí pokladů zemřelých. Rakve hodnostářů, do kterých se vkládaly mumie, a obvykle měly tvar mumie, jsou dekorovány touto ozdobou. Dobrým příkladem může být pokladnice faraona Tutanchamona, která obsahuje několik takových, výjimečně umělecky zpracovaných náhrdelníků.
 

Býval zavěšen na krku, a skládal se z několika řad barevných nebo zlatých plátků. Jeho zakončení tvořili dva sokolové, symboly boha Hora. Jako amulet, částečně plnil ochrannou funkci v podzemí. V období náboženských svátků, dříve než se socha boha vynášela ze svatyně, byla ozdobena tímto šperkem. Staří Egypťané měli pro Usekh vlastní hieroglyf.

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW