David Roberts – Dendera

>> středa 31. března 2010

David Roberts, Dendera
Zobrazení východní brány zahalené v písku, Dendera, 1838.
Nadherná litografie ukazuje žalostný stav egyptských památek v 19. století.

Read more...

Nut – Dendera

Astronomický strop zobrazuje bohyni Nut, hypostylový sál,
chrám zasvěcený bohyni Hathor, Dendera.
Velmi vysoké umělecké a estetické cítění projevili egyptští umělci při výzdobě tzv. astronomického stropu v hypostylové síni chrámu v Dendeře. Dominantní postavou je bohyně Nut, která na jednom konci má hlavu a na druhém nohy.
Různé figury a postavy v další části stropu představují hvězdy severní a jižní polokoule, konstelace a postavení zodiakálních znamení, Slunce a Měsíce. Podélně je zobrazeno její tělo zahalené do šatů, jež představuje nebeskou klenbu. Takto je symbolicky znázorněna její funkce bohyně nebe. Dle tradice, bohyně Nut, každé ráno porodí Slunce, které večer mizí ve tmě, pohlceno samotnou bohyní. Tento motiv se často opakuje nejen v chrámech, ale také v hrobkách.
V roce 2009 bylo dokončeno restaurování a čištění tohoto slavného výjevu od kouře a špíny. Fotografie byla pořízena v roce 2003, ještě před restaurováním.

Tento výjev bohyně Nut na jiné fotografii.

Read more...

Horus – Kom Ombo

Horus s dvojitou korunou Horního a Dolního Egypta (sechemtej), chrám boha Hora, Kom Ombo, Ptolemaiovské období.
Reliéf egyptského boha Hora je vytesán na jednomu ze sloupů otevřeného nádvoří chrámu boha Hora v Kom Ombu. Tento dvojitý chrám byl zasvěcen bohům Sobekovi (jižní část) a Horovi staršímu (severní část).

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW