Horus – Edfu

>> pátek 2. dubna 2010

Horus, chrám v Edfu, Ptolemaiovské období.
Další krásná fotografie ze série fotografií z chrámu v Edfu zobrazuje reliéf boha Hora na pravé straně prvního pylonu (průčelí chrámu). Tato kolosální postava boha Hora se sokolí hlavou a dvojí korunou Horního a Dolního Egypta je vytvořena v hlubokém reliéfu. Jak už bylo napsáno v jiném příspěvku, je to nejkompletnější a zároveň i nejzachovalejší chrám starověkého Egypta. Chrám v Edfu, sídelní místo boha Hora je také druhý největší chrámový komplex, hned za Karnakem.

Read more...

Horus – Edfu

Horus, chrám v Edfu, Ptolemaiovské období.
Velmí krásná fotografie reliéfu boha Hora v jednom z nejkompletnějších chrámu starověkého Horního Egypta. Výstavba chrámu v Edfu, který je zasvěcen bohu Horovi trvala necelých 200 let (237. př.n.l. - 57. př.n.l.).

Read more...

Hrobka vezíra Ramose ( TT55) – část 4.

Druhý sál se sloupy, hrobka Ramose – TT55, Šéch Abd el-Kurna,
18. dynastie. (na mapě č. 4)
Jemné reliéfy vysoké umělecké hodnoty zdobí stěny (východní stěna) druhého sálu hrobky. Na fotografii jsou dále vidět některé ze zbořených sloupů.

Hrobka vezíra Ramose - část 1.
Hrobka vezíra Ramose - část 2.
Hrobka vezíra Ramose - část 3.
Hrobka vezíra Ramose - část 4.
Hrobka vezíra Ramose - část 5.
Hrobka vezíra Ramose - část 6.

Read more...

Dendera – Hypostylový sál

Velký hypostylový sál, chrám zasvěcený bohyni Hathor, Dendera,
Ptolemaiovské období.
Krásný pohled na impozantní sloupy, jenž mají hlavici se stylizovanou podobou bohyně Hathor. Na každé straně sálu s ohledem na podelnou osu chrámu je romístěno 9 sloupů.
Fotografie které zobrazují strop hypostylového sálu (tzv. Astronomický strop) v chrámě bohyně Hathor v Dendeře byly publikovány v příspěvcích o bohyni Nut.

Read more...

Víte, že ... Okřídlené slunce

Víte, že jedním z nejvíce používaných symbolů v egyptské ikonografii, se kterým se můžeme setkat v egyptských chrámech je okřídlené slunce (Behdetej).
Mýtus zapsaný na zdech chrámu v Edfu vypráví o vítězství Hora, syna boha Slunce, Re (egyptského Apollóna) nad silami zla, které měly v úmyslu zničit Egypt. Bůh Hor ve formě okřídleného slunce zaútočil z nebe na nepřátele a zničil je. Od té doby se tento symbol zobrazoval nad každým vchodem do chrámů a svatyň ve všech částech Egypta.
Můžeme ho například vidět i nade dveřmi velikých pozlacených "skříní", jež mají formu dle vzoru prastarých svatyň Horního a Dolního Egypta, a které vkládané jedna do druhé ukrývaly sarkofág faraona Tutanchamona.
Na fotografii je Okřídlené slunce v chrámu Ramesse III., 20. dynastie, Medínit Habu.

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW