Moudrost EGYPTA

>> pátek 16. září 2011


Egypt se stal synonymem pro pyramidy, poušť a záhadnou řeku Nil. Přesto, kromě nádherných chrámů, které nám zanechal, oplýval starodávný Egypt i moudrostí, o níž mluví Platón ve svých dialozích a Římané ve svých zprávách z válečných tažení. Tato civilizace měla velké astronomické a astrologické znalosti a odvolávala se na poznatky ze své minulosti tak staré, že je to pro nás někdy až neuvěřitelné. Jednotlivec pozoroval prostředí, v němž žil, a dle zákonů, které vládnou přírodě, se snažil žít i on sám. Z tohoto úsilí se zrodila vznešená morálka, která zůstala zaznamenána ve slovech, jež k nám promlouvají z minulosti, avšak čerstvá a platná, jako by je psal filosof současné doby.

1. Nebuď pyšný na své vědění, raď se s neuvědomělým jako se vzdělancem, neboť nelze dosáhnouti hranic umění.
2. Pokud jsi se stal velkým poté, co jsi byl malým, pokud jsi se stal bohatým poté, co jsi byl chudým, nebuď dychtivý po svém bohatství, neboť ti bylo darováno Bohem.
3. Neubližuj člověku, aby jiný neublížil tobě. Nebuď tvrdého srdce k člověku, pokud se za něj můžeš přimluvit.
4. Klást překážky zákonu znamená otevřít dveře násilí.
5. Pokud jsi mocný člověk, pěstuj vzdělání a vybraná slova. Rozkazuj pouze proto, abys řídil. Být dogmatický znamená jednat špatně. Ať tvé myšlenky nejsou povýšené, ať tvé myšlenky nejsou nízké. Vydávej rozkazy a dbej na to, aby se vykonaly. Nemluv prudce, ale s vážnou tváří. Pokud máš žhavé srdce, mírni svou vznětlivost. Vlídný člověk překoná všechny překážky.
6. Nevysmívej se slepému a nezhoršuj osud mrzáka! Netýrej člověka, který jest v rukou božích, a nevrhej se zuřivě na toho, kdo se prohřeší vůči němu.
7. Požehnáním řemeslníka jsou jeho pracovní nástroje.
 8. Přeješ-li si, aby se ti dobře vedlo, chraň se všeho zlého! Střez se lakomství! Je to chorobné, nevyléčitelné utrpení. Je to snůška vší špatnosti, je to pytel vší nepravosti.
9. Pád člověka dlí v jeho jazyce. Dej si pozor, abys neuškodil sám sobě.
10. Neodděluj svou mysl od svého jazyka, a všechny tvé plány budou mít úspěch. Bohu se protiví falšování slov, velkou nechuť cítí k pokrytectví.
11. Člověk, který pronáší křivá slova, nemůže očekávat vlídné chování ostatních.
12. Srdce člověka je jako sýpka, ve které se uskladňují odpovědi všech druhů. Vyber si ty, které jsou dobré, a vyjadřuj se pomocí nich, ale dobře ve svém nitru střež ty špatné.
13. Není nikdo, kdo šidí jiného a zároveň není sám šizen. Není nikdo, kdo jde špatnou cestou a prospívá v životě.
14. Pokud kráčíš po cestě, kterou budují tvé ruce den za dnem, přijdeš na místo, na které máš přijít.
15. Ti, kteří mysleli na moudrosti a psali pro potomstvo, žili pro ně. Vzpomínka na ně nezvadne v lidech, pokud jsou jejich výroky krásné. Každá z jejich myšlenek zůstane platná jako něco nezapomenutelného a uskuteční kulturu velkých.
 16. Pravda se musí ukrývat před slabými, aby nezešíleli. Musí se ukrývat před zlými, neboť použijí pouze její část jako zbraň pro ničení. Zamkni pravdu ve svém srdci, a ať mluví tvými činy. Poznání bude tvá síla, víra tvůj meč a mlčení tvůj neprorazitelný štít.
„Všechno se bojí času a čas se bojí pyramid.“

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW