Heket – Dendera

>> sobota 1. května 2010

Bohyně Heket, detail ze scény Vzkříšení Osirida, severní kaple zasvěcená znovuzrození boha Osirida, terasa chrámu bohyně Hathor, Dendera, Ptolemaiovské období.
I když, poměrně málo známá, bohyně Heket si zasluhuje velkou pozornost. Bohyně Heket, manželka boha Chnuma, představovala bohyni porodu, znovuzrození a částečně i obilního klíčení. Byla zobrazována jako žába, nebo jako ženská postava s hlavou žáby. Jako partnerka boha Chnuma vdechovala život, ještě nenarozeným, dětem dříve, než je bůh Chnum vytvořil nebo vymodeloval na svém hrnčířském kruhu (Ka). Obvykle v ruce drží "posvátný" symbol života – Anch. Jak bylo již napsáno v příspěvku Dendera – Vzkříšení Osirida je ve spojení s představou o znovuzrození a vzkříšení Osirida. V období těhotenství, ženy nosily její amulety.

Poznámka:
V západní kaply na terasy chrámu v Dendeře, se na stopě nachází prosluly Zodiak, jehož originál je v Louvre.

Read more...

Dendera – Vzkříšení Osirida

Vzkříšení Osirida, severní kaple zasvěcená bohu Osiridovi, terasa chrámu bohyně Hathor, Dendera, Ptolemaiovské období.

Krátky popis fotografie:
Detail zobrazuje scénu známeho mytologického příběhu o vzkříšení boha Osirida. Vidíme ležícího Osirida  s vousy a tělem v mumifikované podobě. Vlevo od ležícího Osirida – klečí na podstavci – (není vidět) se nachází bohyně Hathor, paní z Amentet, která oplakává svého bratra. Nad tělem Osirida se vznášejí dva jestřáby. U nohou (po pravé straně na podstavci) je žába, symbol bohyně Heket. Vpravo od Heket stojí bohyně Neftis (Nebthet). Pod Osiridem je bůh Bes, dva stočené hady a božstvo s hlavou ibisa, jenž v ruce drží tzv. Horovo oko Vedžat (Utchat, Udjat).Samotný reliéf je v současné době ve velmí špatném stavu.

Pro lepší představu je na spodní kresbě zobrazena cela scéna.

Auguste Mariette
Dendérah, description générale du grand temple de cette ville, Planches, (svazek 4), Paříž, 1871

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW