Elefantina – Chrám bohyně Satet – část 4.

>> sobota 22. května 2010

Pohled na vnitřní část chrámu bohyně Satet, Elefantina, 18. dynastie.
Fotografie zobrazuje rekonstruovanou část chrámu bohyně Satet (Satis). Současná podoba chrámu pochází z období vlády královny Hatšepsut a faraona Thutmose III. Reliéfy na stěnách chrámu znazorňují vždy Thutmose III. ve společnosti boha Chnuma nebo bohyně Satet. Chybějící části jednotlivých reliéfu jsou doplněny kresbou. Fotografie dostatečně ilustruje silnou devastaci chrámu.

Bohyně Satet, spolu s bohyni Anuket a bohem Chnumem tvořila tzv. triádu z Elefantiny. I když se v tomto případě Satet uvádí jako manželka boha Chnuma, dle jiné tradice to byla bohyně Heket.

Na fotografii je několik výjevů (viz popis), a to co upouta pozornost, jsou dva masívní sloupy s hlavou bohyně Hathor. Na rozdil od jiných chrámů z ptolemaiovského období (např. Dendera, Edfu, ostrov Fílé), kde se vyskytují sloupy s hlavici bohyně Hathor v jednom celku, zde se jedná o hluboké a masivní reliéfy. Malovaný reliéf Thutmose III. a boha Chnuma (vpravo) byl publikován v příspěvku pod názvem – Elefantina – Thutmose III. a Chnum – část 3.

Vlevo jsou vidět reliéfy, které zobrazují bohyny Satet ve společnosti faraona Thutmose III. Na obou reliéfech je bohyně Satet zobrazena s bílou korunou Horního Egypta hedžet a rohy antilopy, jenž jsou jejím symbolem. Luk a šíp jsou další symboly této bohyně, a proto se jí někdy říká ochránkyně jižní hranice, a v této souvislosti i bohyně lovu. Lukem a šípem ochraňuje faraona. Dle mytologických představ, bohyně Satet měla na starosti každoroční záplavy a očistu „zemřelých“ vodou. Je také ve spojení s hvězdou Sirius, které se někdy říká „Psí Hvězda“, neboť každoroční záplavy se shodovaly se stoupaním této hvězdy. Kromě toho, samotným záplavám se říkalo „Noc Slz“, a to z důvodu že by bohyně Isis v tomto období vypustila slzu, kterou bohyně Satis zahytila do nádoby a vylila do Nilu a tímto by zapříčinila záplavy.

Elefantina - část 1.
Elefantina - část 2.
Elefantina - část 3.
Elefantina - část 4.
Elefantina - část 5.
Elefantina - část 6.
Elefantina - část 7.
Elefantina - část 8.
Elefantina - část 9.

Již publikováné fotografie z chrámu Satet:
Faraon Thutmose III. a bůh Amon
Bůh Chnum, egyptský bůh s beraní hlavou

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW