Chrám Beit el-Wali – Nová Kalabša – 01

>> pondělí 28. února 2011

Beit el-Wali (Bét el-Walí), chrám Ramesse II., 19. dynastie.
Na fotografii (ze svatyně – viz mapu) je zobrazen faraon Ramesse II. a bohyně Anuket.
Tento chrám, zasvěcený bohu Amonovi, byl přesunout (spolu s chrámy: Kalabša (řec. Talmis), kiosk Kertessi nebo Kartessi, Gerf Hussein) na ostrov Nová Kalabša při výstavbě asuánské přehrady. Ostrov Nová Kalabša se nachází asi jeden kilometr jižně od Asuánu. I když je samotný chrám hodně poničen, zachovalo se množství unikátních a nádherných malovaných reliéfů.

Základní mapa chrámu s označením zobrazeného malovaného reliéfu.


Po pravé straně vidíme výše zobrazený reliéf na kterém je bohyně Anuket kojící mladého Ramesse II. Úplně vlevo je bůh Chnum, napravo od Chnuma je Ramesse II., a za faraonem je bohyně Satet. (Na mapě je patrné umístění reliéfu ve svatyni chrámu.)

▲ Stéjný malovaný reliéf v díle francouzkého umělce a egyptologa Emile Prisse d'Avennes, byla publikována ve druhém svazku atlasu o egyptském umění v Paříži roku 1878. "Histoire de l'art egyptien, d'après les monuments, depuis les temps plus reculés jusqu'a la domination romaine" (Dějiny egyptského umění...).


 ▲ Mapa ostrova Nová Kalabša s označením jednotlivých chrámů, jenž se z důvodu výstavby asuánské přehrady přesunuli na tento ostrov.

Read more...

O Blogu

Copyright © 2009/2010/2011 SSK

Poslední aktualizace

26.04.2011

Fotografie

© SSK, SM, LF, FFS, HC, II, EP, JA, AB, AW